maanantai, 1. huhtikuuta 2013
Kevään odottelua (maaliskuun sähköt)
Kaikkihan sen jo nyt viimeistään tietävät, että kevättä 2013 on saatu odottaa. Jotkut jopa epäilevät, että kevät jää tänä vuonna kokonaan väliin ja seuraavaksi tulee kesä. Minä kyllä oikeasti pelkään, että pitkää talvea seuraa pitkä kevät ja Juhannuksen jälkeen alkaakin jo uusi syksy.
Sähköyhtiökin jo laittoi nettisivuilleen tiedotteen, että suoralaskutuksella olevia talouksia saattaa odottaa yllätys maaliskuun sähkölaskun suurudessa. Jos siis olettaa, että kevättä kohti sähkölaskut vain pienenisi. Onneksi ei tarvitse odottaa laskua, vaan seurannan saa suoraan nettisivuilta tunnin tarkkuudella. Samasta paikasta saa myös tilastot, jotka ovat kyllä karua luettavaa. Maaliskuun pitäisi olla kevään ensimmäinen kuukausi, mutta tänä vuonna se oli koko talven kylmin kuukausi. -8,35 asteen keskilämpötilalla se hakkasi tammikuun melkein kahdella asteella, ja vielä ennätyskylmä joulukuukin joutui nöyrtymään puolella asteella. Lämmitystarveluvussa näkyy kylmyys myöskin: 783 asteessa on kolmentoista asteen ero maaliskuun hyväksi.
Täytyy sanoa, että jos sähköyhtiö luulee yllättävänsä meidät sähkölaskulla, niin turha luulo. Sanoinhan edellisessä kirjoituksessani, että aloin laskemaan lämpötilojen säätöjä, jotta saan viilennettyä talon kesää varten. En ole säätöihin sään takia kajonnut, eikä ole paleltukaan. Auringon lämpöä on päivisin melkein pitänyt jo rajoittaa verhoilla, sekä iltaisin on säännöllisesti poltettu takassa tulta. Se tosin on onnistunut vain pilkottuani lisää klapeja. Tonttihan on vielä väärällään vanhoja rankoja, jotka ovat pääosin jo päässeet lahoamaan, mutta kyllä ne palaa ja lämpökin syntyy, kun polttaa riittävästi. Märän puun polttaminen on ns. taitolaji, ja sitä taitoa on kyllä kertynytkin talven aikana, koska ensimmäisen satsin puita tein vasta marraskuussa. Märkiä puita on siis poltettu koko ajan.
Sähkönkulutus 1148 kWh
LVV 588 kWh
Käyttösähkö 560 kWh
Josta: IV 56 kWh 10%
kylmäkoneet 44 kWh 7,8%
Siirrettävät kulutusmittarit olivat maaliskuun ihan hukkapaikoissa. Toinen oli vaimon pyynnöstä keskuspölynimurissa, mutta sinne onnistui menemään vain 3,14 kWh. Toinen oli viritinvahvistimessa, jonka myös lapset ovat oppineet laittamaan päälle, mutta siinä mittari näytti pyöreätä nollaa. Jotain vikaa, tai sitten olin onnistunut nollaamaan tiedot sitä piilosta repiessäni.
Kiinteät kWh-mittarit asennettiin 6.3. ja niiden lukemat olen skaalannut vastaamaan koko kuukautta. IV koneella on nyt siis pysyvä mittaus, kuten molemmilla kylmäkoneilla. Neljäs mittari on vesipumpulla. Kyllähän reilu satametrinen porakaivo ja oma jätevesijärjestelmä maksoi pitkän pennin, mutta on ihan kiva todeta, että kuukauden veteen meni kuluja vain sähkössä ja yhteensä 5,2 kilowattitunnin verran. Tekeehän tuo kuukauden vesilaskuksi melkein euron.
Jos ja kun halpaa elämistä haluaa tavoitella, niin 27. päivä lopulta kytkettin puolitoista vuotta varastossa säilyneet aurinkokeräimet toimintaan, kun ne edellisenä viikonloppuna saatiin naapurin avustuksella katolle. Energiaa tulee aurinkoisella säällä ihan hyvin. Parina päivänä sain ladattua tuon koko 500 litraa kuuteenkymmenen asteeseen, mutta illan kylpyhetki lasten kanssa tyhjensi lämpöä hyvin ja loput sitten menivätkin lattiaan kiristyvät ulkopakkasen takia, joten yöllä oltiinkin taas sähköllä. Lämmityksen ohjaus tällä hetkellä vain ulkolämpötilan mukaan, joten päivän mittaan vaihtelevat lämpötilat hukkaavat meillä paljon energiaa.
Tästä tähdätään kohti kevättä ja kevään riesa tulee taas olemaan Enervent Pandionin ylinäsäviisas automatiikka. Jos olen säätänyt sisäilman tulon 17 asteeseen, niin luulisihan sieltä silloin aina tulevan 17 asteista ilmaa? Ei tule. Jos ulkoilma on ns. liian kylmää, niin LTO toimii aina vain 100% teholla. Esimerkiksi: Jos kävisin keskellä aurinkoista päivää saunassa, niin koko kämpän poistoilma, auringonporotuksen vaikutuksen kanssa, saattaisi nousta keskiarvoon 25 astetta… LTO pukkaa tuosta sisälle vielä helposti 23-24 asteista ilmaa. Loistava ominaisuus, kun ulkona on oikeasti kylmä, mutta jos ulkona on +2, niin ihan oikeasti haluaisin sitä 17 asteista ilmaa sisään… Kuka tietää ratkaisun? Muun kuin se, että ei käy päivällä saunassa, koska sitä en teekään. Kunhan ulkolämpötila vielä tuosta nousee - mihinköhän lämpötilaan? - niin automatiikka alkaa säätämään LTO:ta myös alaspäin ja kesällä saan sisään ihan niin viileätä kuin ulkoilmasta ja maaviileästä pystyy tekemään välittämättä sisälämpötilasta.
Lisää kommentti
Täytä alla oleva lomake kommentoidaksesi.