perjantai, 1. helmikuuta 2013

Hirvilinnan sähkönkulutus tammikuu 2013

Kolmas vuosi on alkamassa täällä asumista, ja pikkuhiljaa säädöt alkavat talon moniin eri järjestelmiin olemaan kunnossa. On tuossa paljon tehtävääkin vielä. Sähkönkulutus on ollut koko ajan ihmeen suurta. Lämminvesivaraajassa on laskuri, jossa on kyllä tarkasti kilowattitunnit ylhäällä. En ole vain laittanut lukemia ylös. Tämän vuoden päätöksenä otin tehtäväkseni katsoa lukemat joka kuukausi. Kokonaiskulutuksen näkeekin helposti etäluettavan mittarin nettipalvelusta. Nyt tiedän siis tismallisesti kuinka paljon sähköä menee yhteensä ja kuinka paljon siitä käytetään talon ja käyttöveden lämmitykseen.

Vasta tänä talvena on myös aloitettu takan oikea hyötykäyttö. Käytännössä takka ja sitä kautta LVV:n vettä lämmitetään joka ilta. Kylmimpinä iltoina on takassa ollut parhaimmillaan 3 pesällistä, mutta sillä lämmöllä alkaa iso tilammekin lämpenemään jo yli 26 asteen. IV-kone ja massiiviset seinät tasaavat lämmön aamuun mennessä joka paikkaan. Makuuhuoneet jäävät sopivasti 21 asteen tuntumaan.

Loput - edelleenkin - ihmeen suuri lukema on harmaata aluetta. Käyttösähköä valaistukseen ja kodinkoneisiin. Valaistus on nykytekniikan mukaisesti ledejä tai energialamppuja. Vain kaksi halogeenivalaisinta löytyy, eli olohuoneen katossa komeilee himmennettävä 10×10W halogen-valaisin. Siihen en ole lähtenyt ledejä vaihtamaan, koska tuossa kohtaa saa olla lämpimämpi sävy ja todennäköisesti himmennys ei enää ledeillä toimisi. Muuten on vaihdettu ledit kaikkiin mahdollisiin kohteisiin. Ruokapöydän päällä on 28 Watin tasovalaisin, josta riittää valoa tasaisesti koko pöydän alueelle. Saunan valokuitujen päähän löysin 50W halogenien (valokuidut) tilalle Osramin 4W LED-spotit, joilla valomäärä himmeni juuri sopivan verran. Lisäksi vaihdoin jopa liesituulettimen halogenien tilalle valkoiset Led-valot.

Kävin samassa tarmon puuskassa ostamassa Clas Ohlsonilta kaksi kappaletta energiamittareita, joita aion kierrättää eri laitteissa aina kuukauden kerrallaan ja laitan niistä kokonaistulokset näkyviin. Muutama muu laite kiinnostaa keskimääräistä enemmän ja tilasinkin ebaysta 4 kappaletta sähkökaappiin tulevia mittareita, jotka laitatan IV-koneelle, vesipumpulle, jääkaapille ja pakastimelle. Kaksi viimeistä tulevat vain tarkkailemaan, että kulutus pysyy tasaisena ja muutos kulutuksessa tarkoittaa hajoavaa laitetta. Ehkä ehtii vähän varautua. Kiinnostavia kulutuksen lähteitä ovat vanhahko plasmatelkkari, joka tiedetään energiasyöpöksi. Lisäksi kuivausrummun, pesukoneen ja astianpesukoneen kulutukset kiinnostavat.

No, tässä statistiikka: Tammikuu 2013, LT luku 726,76.

kokonaissähkönkulutus: 1665,3 kWh
lämminvesivaraaja: 838 kWh

Käyttösähköön siis 827,3 kWh, jota aletaan seuraavina kuukausina purkamaan…