perjantai, 13. elokuuta 2010

Hopealoimun leivinuunitakka

Olimme käytännössä valinneet jo takkamme viime joulukuussa jo ensimmäisten tarjousten jälkeen. Itse asiassa tarjouksiakin pyydettiin vain yksi, eli vain Hopealoimulta. Emme vain olleet kertoneet sitä vielä myyjälle. Tänään kävimme sitten allekirjoittamassa tilaussopimuksen. (Edit: Myöhemmin ollessamme myyjään yhteydessä hän sanoi hintojen nousseen seuraavana maanantaina. Kävipä tuuri ajoituksen kanssa) Meille aikaisemmin keväällä tarjottu referenssikohdesopimus oli mennyt jo muualle, joten emme saaneet enää lisäalennuksia. Hinta oli sama, kuin joulukuussa sovittu - vain ALV korotus tuli hintoihin.
KTLUER-S|A_fi.jpg
Kuvassa oikealla valitsemamme KTLUER-S/A kulmatakka - Klikkaa isommaksi

Olimme olleet varmoja takan valinnasta jo alusta saakka, koska teoriassa heidän lämmönvaihdintuotteensa on täysin ylivoimainen kaikkiin muihin tarjolla oleviin lämmönkeräinjärjestelmiin nähden - ja toivottavasti käytäntö on myös heidän innovaationsa puolella. Lisäksi halusimme takkaamme leivinuunin ja sellaista yhdistelmää emme muualta tahtoneet löytääkään.

Hopealoimun lämmönvaihdin siirtää takan lämpöä takan ulkopuolelle ilman välityksellä. Tämä antaa suuren turvallisuusedun sellaiseen takkaan verrattuna, jossa kiertäisivät vesiputket. Vaikka putket olisivat kuinka ruostumatonta terästä tahansa, niin jossain vaiheessa nekin pettävät, ja siinä vaiheessa on vettä jossain siellä, missä sitä ei pitäisi olla. Samaten sadassa asteessa kaasuuntuva neste ei ole sellaista mitä itse haluaisin parisataa-asteisin leivinuunini sisään - vaikka sähkökatkon aikana.

Hopealoimun lämmönvaihtimen perushyötysuhde on jotain 40 prosentin luokkaa, mutta myyjä tarjosi lisäeristystä takan päälle. Tällä eristyksellä hyötysuhteeksi saadaan noin 70 prosenttia. Lähes passiivitalossa tuo loppu 30 prosenttia huoneilman lämmityksessä voi osoittautua hankalaksi, mutta takan yläpuolelle tulevasta poistoventtiilistä voi liian lämmintä ilmaa tuulettaa LTO:n kautta kaikkiin huoneisiin.

Kesällähän lämmin käyttövesi on tarkoitus tehdä aurinkokeräimillä.