tiistai, 14. huhtikuuta 2009

Tutustuminen tonttiin

Olin tietysti käynyt tuolla metsässä kävelemässä aiemminkin, mutta sellaista yleistä kuvaa minulla ei vielä ollut. Umpimetsässä kahlatessa ei tahdo saada mitään kuvaa ympäröivästä maastosta. Lyhyillä etäisyyksillä ei pysty sanomaan mitään maan muodoista ja pitkälle ei puustolta näe. Pahimmissa kuusiryteiköissä on muutaman vuoden ikäisiä kuusia kymmenen sentin päässä toisistaan. Ne muodostavat niin läpipääsemättömän esteen, ettei sitä ihan heti tahdo uskoa.

Koko metsäpalsta on 90-luvun alussa hakattu ja puut myyty. Paikalla on muutama silloin jätetty iso siemenpuu (mäntyjä ja kuusia) ja vähän myöhemmin istutettuja koivuja. Puustoa ei vain ole huollettu yhtään tuon istutusten jälkeen, joten ryteikössä kasvaa sulassa sovussa keskikokoisia koivuja, pientä pihlajaa niin paljon että hermo menee, sekä parimetrisiä kuusia edellisessä kappaleessa mainituissa tiiviissä ryppäissä.

Peruskartan kuva oikealla
Nyt otin asiakseni katsella, että mihin se talo nyt oikeasti olisi tulossa. Peruskartan korkeuskäyristä näkee, että tontin pohjoisreunassa olisi korkeampi kohta ja sitä kohti lähden suunnistamaan. Pohjoisreunaa lähestyessä selvästi jo näkee, että maa todella nousee ylöspäin. Sitten löytyy aivan upea kallio ja alkaakin pelottamaan, että ollaanko jo menty naapurin puolelle. Vähän vielä eteenpäin ja löytyy vanha ura, jossa keppejä pystyssä. Tässä on raja - hyvä. Palaan takaisin kalliolle ja katselen ympärilleni. Kalliosta tielle päin on vähän vähemmän puita ja siinä pystyy erottamaan pienen kukkulamuodon - tuossa on talon paikka ajattelen. Otan paljon kuvia, mutta ei niistä pysty erottamaan metsää puilta. Kotona ruudulla kuvista ei pysty enää sanomaan, että mikä kuva on mistäkin kohtaa.

Kävelen aluetta ympäriinsä, mutta puiden määrä on typerryttävää, kun kävelee viitisen metriä eteenpäin ja katsoo taakseen, niin ei enää näe mistä tuli. Pitää monta kertaa palata takaisin ylöspäin ja kävellä toisesta kohdasta uudestaan metsään. Mitään ihmeellistä ei kuitenkaan löydy ja lähden tekemään edes jotain polkua tiellepäin. Tästä tulee ajotie talon vierelle mietin ja yritän kuvitella mitä puiden takana muutaman metrin päässä on. Pääsen tielle ja tarkastelen, että mihin kohtaan talo sijoittuisi täältä katsoen. On mahdotonta kuvitella miltä alue tulee näyttämään. Lyön kuitenkin merkin ojaa tähän kohtaan, että alan siitä raivaamaan.